Skab dig et netværk og få store fordele

Som aktiv i erhvervslivet og i foreningslivet, så kan man drage rigtig god nytte af at have et stort netværk. Et stort netværk betyder i denne sammenhæng, at kende rigtig mange mennesker, som du ved hvem er og hvad de laver, og de ved hvem du er og hvad du laver.

Du kan udnytte netværket i mange sammenhænge. Hvis du f.eks. er med i bestyrelsen i en forening, så kan det være du skal have lavet en hjemmeside til foreningen. Der findes selvfølgelig en række mennesker der kan lave hjemmesider, men det er jo ikke sikkert der findes sådan en person i eller omkring foreningen. Her er det så at du kan udnytte dit netværk. For hvis du kender en der har forstand på at lave hjemmesider, så kan det være du kan få ham til at hjælpe jer, enten gratis eller med stor rabat.

Et effektivt netværk går begge veje. Det vil sige, at du ikke bare henter hjælp fra dine bekendte, men du hjælper også dem. Hvis du kun udnytte den hjælp du evt. kan få, uden at give noget igen, vil du opdage at dine bekendtskaber bliver mindre og mindre og folk stille og roligt vil trække sig væk fra dig igen.

Jeg vil faktisk sige, at du bør gå ind i sådan et netværk med den holdning, at du hjælper alt det du overhovedet kan. Du skal ikke tænke på, hvad du kan få igen. Du hjælper bare alt det du kan, og byder ind med hjælp, hvis du hører om nogle der har gang i noget, som du har forstand på. Hjælp, hjælp, hjælp.

På et eller andet tidspunkt, har du så måske gang i et projekt, og så kan du stille og roligt og ganske forsigtigt prøve at høre nogle af dem du tidligere har hjulpet, om de kan hjælpe dig en lille smule. Og nu er det så gensidigt netværk. Men start med at hjælpe andre og byde ind selv med hjælp. Så kan du godt på et tidspunkt høste lidt, af de frø du har sat.

For at opbygge dit netværk, bør du være aktiv og udadvendt. Deltag på relevante messer, møder og konferencer. Du opbygger ikke et stort netværk ved at blive siddende derhjemme og gemme dig. Du skal ud af busken og snakke med folk. Beklager, men der er ingen vej udenom.

Forsøg at have en positiv fremtoning. Vær snakkede, men ikke for meget og overstadig. Lyt på hvad de andre snakker om og hør deres historier. De fleste elsker at fortælle deres historie og gider måske knapt så meget at høre på andres. Så lyt derfor rigtig meget og stil relevante spørgsmål til de andres historier. Så får du nemt nogle bekendte ad den vej.

Vær klædt pænt og passende til lejligheden. Hvis der f.eks. er tradition for at have jakkesæt på, så bør du måske også komme i et fint jakkesæt. Jakkesæt behøver slet ikke være så dyre. Se evt. denne side, hvor du kan finde nogle billige jakkesæt.

Også din personlige hygiejne bør være i orden. Sørg for at dufte godt, men ikke for kraftigt. Der er irriterende at sidde ved siden af en en hel dag, som har en meget kraftig parfume duft. Der kan man godt få ondt i hovedet.

Sørg også for at have styr på håret og skægget. Det må gerne se lidt ud som om du har overskud til at tænke på det om morgenen. Ligesom du også bør børste dine tænder godt og sørge for ikke at have dårlig ånde. Lider du af gule tænder, som du ikke rigtig kan få børstet hvide, så findes der i dag, nogle tandblegningskit, som du nemt kan bruge derhjemme, til at blege dine tænder, så de bliver flotte og hvide. Sådan et kit kan du købe for nogle få hundrede kroner. Find en kit her.

Du kan selvfølgelig også have visitkort med. Men lad være med at dele dem ud til højre og venstre. Først når du har snakket med folk og i gensidigt har haft en god samtale, kan du evt. spørge modparten om du må få hans kontaktoplysninger. Giver han dig så et visitkort, kan du kvittere ved at give ham dit kort.

Det er bagefter helt ok, at prøve at se om du kan finde dem du snakkede med, på det sociale netværk LinkedIn. Det vil være en god idé at connecte med dem her umiddelbart efter sådan en konference. Opsøg dem og skriv en personlig hilsen om at I mødtes til den her konference, og spørg om de vil connecte på LinkedIn.

Held og lykke med at opbygge dit netværk. Og husk at give først, så kan du stille og roligt senere begynde at spørge efter hjælp.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *